text

6 lucruri care te tin pe loc in fotografie

Nu-mi pot permite destula aparatura ...

Ai un telefon cu camera, un aparat compact sau un dslr cu un obiectiv ? Foloseste-te de ceea ce ai ! Sunt suficiente ca sa poti incepe sa ai niste rezultate vizuale, iti permit sa exerimentezi si sa iti dezvolti pasiunea. Pe masura ce aceasta pasiune se dezvolta in anumite directii, vei vedea si ce investitii va trebui sa faci mai departe. Dar trebuie sa incepi de undeva !

Nu am destul timp ...

"O singura clipa poate schimba totul" Heinrich Otto Wienland

Daca tot ai investit intr-un aparat foto, nu cred ca ai facut-o ca sa colecteze praf, nu ? Este foarte usor sa te afunzi in minciuna cu "nu am timpul necesar", analizeaza ce faci intr-o zi, o sa constati ca ai perioade de timp "moarte" in care nu faci nimic(si nici macar nu iti amintesti ce ai facut ieri in acele perioade) Intotdeauna poti sa gasesti timpul necesar pentru dezvoltarea unei pasiuni ! Poate fi o relaxare, poate fi o metoda buna sa "evadezi" din agitatia cotidiana. Pot fi cateva minute sau cateva ore pe care le petreci pentru tine, doar tu si aparatul tau in cautarea unor imagini memorabile. Poti petrece acel timp alaturi de familie si prieteni, acestia fiind subiectele fotografiei tale. Poti face orice atata timp cati vrei sa o faci !

Nu am destule fotografii bune ...

Sa-ti spun un secret : nimeni, niciodata nu are suficiente fotografii bune ... Daca ajungi la concluzia ca ai destule fotografii bune sau foarte bune, se cheama autosuficienta iar asta conduce la plafonare ! Fotografia este un proces evolutiv, intotdeauna poti face ceva mai bun, mai frumos si mai interesant. Stiu cativa fotografi foarte buni care sunt "trasi inapoi" si nu-si expun portofoliile pentru ca "nu au destule cadre bune". Multi sunt in acesta faza de ani buni ... Unde au ajuns ? Nicaieri.Acest lucru te va tine pe loc, iti va impiedica dezvoltarea. Nu trebuie sa ramai blocat in acest cerc vicios pentru ca nu vei ajunge nicaieri ! Nu uita : o calatorie de 10000 de km incepe cu un singur pas.Probabil Ansel Adams a murit gandindu-se ca nu are destule fotografii bune si ca ar fi putut face multe altele de 1000 de ori mai bune.

Nu am nimic interesant de fotografiat ...

Traiesti intr-un cub alb si gol, fara ferestre, fara usi, fara absolut nimic in interior, doar tu si aparatul tau ?!? Daca traiesti asa, este de inteles 😀 Dar pun pariu ca lucrurile nu stau asa absolut deloc ! Oricine are acces la o multime de lucruri interesante de fotografiat : oameni (rude si prieteni), locuri, detalii, lumina, anotimpuri, strada, cerul si norii, animalele de companie, reflexii, cartile din biblioteca, plante si flori, obiecte, activitati, evenimente ... in jurul tau sunt in orice moment cel aputin 10 lucurui interesante de fotografiat. Scoate capul din gaoace, uite-te in jus si "vezi" lumea inconjuratoare altfel decat ceilalti din jurul tau, asta este inceputul pentru a deveni fotograf, sa "vezi" lumea cu alti ochi, sa identifici lucrurile interesante, oamenii interesanti, actiunile lor interesate, orice poate deveni un subiect al unei imagini.

Nu-mi place sa fiu criticat ...

"Fa ceea ce simti ca e bine pentru ca oricum vei fi criticat" Eleanor Roosevelt

Vrem sau nu vrem, orice actiune e care o facem, orice gest, orice lucru cat de marunt este subiectul analizei celor din jurul nostru. Asta nu inceamna sa nu iesim din casa sau nu interactionam cu amenii de teama ca ne ne privesc altfel sau ca ne critica, nu ? Critica este buna, chiar si daca nu este exprimata constructiv. Te ajuta sa-ti vezi rezultatele prin ochii celor din jurul tau. Conteaza foarte mult cine comenteaza si critica, nivelul de cunostinte, experienta lor si asta va face diferenta. Intotdeauna se vor gasi persoane care sa critice, doar de dragul de a deschide gura, de a arata ca au o opinie, de a fi bagati in seama. Putini sunt cei care chiar au o pertinenta in exprimare si in critica. Pe aceia trebuie sa-i iei in seama. Si nu uita, in momentul in care cineva iti critica o imagine, aceasta a ajuns destul de importanta pentru a fi supusa criticii, deci e un pas inainte !

Ideile mele sunt cele mai bune ...

Doar prostii sunt autosuficienti in toate privintele ! Cand vine vorba de creativitate, ideile bune sunt mai degraba cele prinse din zbor decat cele impuse. O idee buna ramane o idee buna indiferent daca iti apartine tie sau nu. Nu te lasa stapanit de propriul ego; daca cineva are de spus sau de aratat ceva valoros, asculta-l, priveste si invata ! Doar asa evoluezi. Daca vezi niste rezultate la altcineva si iti plac, nu le copia, incerca sa le intelegi si sa vezi cum le poti adapta stilului tau.