text

7 greseli in dezvoltarea si evolutia fotografilor

1. Incep prea multe lucruri dintr-o data - Majoritatea celor ce pornesc pe drumul fotografiei (si nu discut aici e cei "nascuti gata invatati") incep prin a incerca sa le faca pe toate in acelasi timp, fie ca discutam de abordarea mai multor genuri de fotografie simultan (fara a aprofunda unul in special), fie incep prin a-si diviza atentia in mai multe directii de la tehnica la arta, de la lumina la echipamente si asa mai departe. Din acesta "imprastiere" nerezultand nimic bun in nici o directie. Nu poti face toate lucrurile in acelasi timp (... dar poti incerca) 😀

2. Parcurg prea multe informatii - In dorinta de a acumula cat mai multe cunostinte si datorita volumului mare de informatii existente (plus lipsa unei directii sau a cuiva mai experimentat de la care sa primeasca sfaturi bune), fotografii parcurg si incearca sa asimileze cantitati imense de informatii din medii diferite, de facturi diferite, cu relevanta diferita, in acest mod amestecand totul si nereusind sa-si gaseasca un traseu educational potrivit lor. Acest lucru trebuie facut in mod organizat, alaturi de cineva cu experienta necesara. Altfel totul va fi in zadar sau curba de invatare va fi una extrem de lunga si cu rezultate indoielnice.

3. Nu aplica practic cele invatate - Teoria ca teoria ... practica ne omoara ! O idee buna ar fi ca 20-30% din timp să se "invete" iar 70-80% să fie petrecut aplicand practic si experimentand informatiile acumulate. Pe masura ce se intalnesc informatii interesante, acestea trebuie experimentate in practica, in acest fel fundamentandu-se o baza solida cu o utilitate practica reala. Poti sa citesti cat vrei despre praguri, pana nu te lovesti cu capul de ele, nu vei invata sa-ti feresti fruntea.

4. Asteapta solutii si formule "magice" - Nu, in fotografie nu exista "formule magice". Totul tine de fotograf, de perceptia vizuala, de lumina, de tehnica, de tehnologie, de imaginatie, de educatie si experienta iar lista poate continua ... Aparatele nu au acel buton sau reglaj care sa rezolve toate problemele. Ca sa poti rezolva o problema trebuie sa o cunosti, sa o intelegi, sa ai experienta si cunostintele necesare depasirii ei.

5. Amana mereu - Nu am timp azi sa studiez, nu e lumina buna, nu pot acum sa exersez, ploua afara, e frig, e cald, plange catelul ... scuze, scuze scuze. Cine vrea sa invete fotografie si sa-si dezvolte pasiunea o va face fara a-si cauta scuze mereu. Din pacate, fotografia nu este compatibila cu procrastinarea.

6. Lipseste o directie clara -In fotografie, disiparea atentiei si a eforturilor in mai multe directii sunt lucruri extrem de nocive. Un plan bine facut poate conduce la rezultate mult mai bune, de la acumularea informatiilor si experimentarea lor, la rezultatele finale. Desi imaginatia si creativitatea sunt deseori spontane, punerea lor in practica necesita organizare si concentrare pe o anumita directie.

7. Incep direct cu practica - O idee destul de gresit inteleasa este faptul ca fotografia se poate invata si direct in mod practic. Da, o data scoase din cutie, majoritatea aparatelor au un mod Auto in care se pot obtine niste cadre oarecare ... dar in acest caz, calitatea rezultatelor finale este data de automatizarea aparatului, nu de vointa si cerintele fotografului. Practic, lasam o masina sa ia deciziile pentru noi. Inainte de folosi cum trebuie un aparat, de a aplica o tehnica anume, acestea trebuie cunoscute si intelese. De unul singur, aparatul nu poate sa "vada" lumea asa cum vrem noi, nu poate sa inteleaga lumina asa cum avem noi nevoie, nu poate aplica diverse regulile ale fotografiei pentru ca nu le stie. Fotograful este cel care "face" fotografia ... el vede, simte, intelege si regleaza aparatul inainte de a apasa pe buton. Aparatul este doar o unealta.